Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Το μονοπάτι στο λόφο Αγριοτουλίπες στην Ηρακλείτσα

 



















Λίγο έξω από την Ηρακλείτσα του Δήμου Παγγαίου στην ε.ο. Ηρακλειτσας-Καβαλας στον οικισμό Σαράντα και δίπλα από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ υψώνεται μοναχικά ο λόφος ''ΠΕΡΔΙΚΟΒΟΥΝΙ'' η όπως τον αναφέρουν σε στρατιωτικούς χάρτες του 1916  ''ΑΓΡΙΟΤΟΥΛΙΠΕΣ''.


από το google earth η πρόσβαση ξεκινώντας από την ε.ο.Ηρακλειτσας-Καβαλας έως την αρχή του μονοπατιου
ο χαρακτηριστικός πυραμοειδής λόφος οπως τον αποτυπώνει τρισδιάστατα το google earth

Αυτός ο λόφος είναι προσβάσιμος σε όλους,υπάρχει καθαρό μονοπάτι για την κορυφή του με σκαλοπάτια πέτρινα,τσιμεντένια η με ξύλινες στηρίξεις και η ανάβασή του απευθύνεται σε όλους αρκεί να έχουν και μια μέτρια φυσική κατάσταση.Στην κορυφή υπάρχει ξύλινο κιόσκι με παγκάκια και η θέα που προσφερει στον κόλπο της Ηρακλείτσας το Φιδονησι,την Θάσο (εάν έχει καθαρή ατμόσφαιρα),στα Κόκκινα και φυσικά σε όλη την παραλιακή ζώνη της Αλάνας.
Το υψος του λοφου ειναι γυρω στα 130 μετρα,στην κορυφη εκτος απο το κιοσκη υπαρχουν και απομειναρια πολεμου οπως ορυγματα και μια πετρινη κατασκευη με τσιμεντενια σκεπη τα οποια χρησιμευαν ως οχυρωματικά.Γενικά η ανάβαση είναι σύντομη περίπου 20-30λεπτων ανάλογα το ρυθμό.Ενδιάμεσα της διαδρομής υπήρχαν παγκάκια τα οποία όμως έμειναν ασυντήρητα και πλέον είναι άχρηστα.
κατα την ανάβαση όπως είναι το μονοπάτι σήμερα

κατα την ανάβαση όπως είναι το μονοπάτι σήμερα

καθώς ανεβαίνουμε οι εικόνες τις φύσης αποζημιώνουν

το κιόσκι στην κορυφή του λόφου

κατά την ανάβαση όπως είναι το μονοπάτι σήμερα.Πιθανόν τοιχιο που χρησιμοποιούταν κατά τα αρχαία χρόνια


Αναζητώντας πληροφορίες ο παλιός Αντιδήμαρχος του πρώην Δήμου Ελευθερών και κάτοικος της Ηρακλείτσας κ.Μιχάλης Φασούλας μου έγραψε πάρα πολλές πληροφορίες και μου έδωσε και φωτογραφικό υλικό.Παρακάτω ακολουθούν οι πληροφορίες του κ.Μιχάλη:

''Η ονομασία του λόφου είναι περδικοβούνι και ακριβέστερα , στους στρατιωτικους χάρτες του 1916 , αναφέρεται ως αγριοτουλίπες σύμφωνα με την ΓΥΣ (ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΣΤΡΑΤΟΥ). Στην κορυφη του λόφου υπάρχει κατασκευασμένο απο την εποχη του μεσοπολέμου οχυρωματικο έργο , αποτελούμενο απο οχυρωματικες τάφρους σκαμένους στο πολυ πετρώδες έδαφος και με μεγάλα αμυντικα ορύγματα μεταξυ βράχων. Επι πλέον το όλον έργον συμπληρώνεται με πολυβολεία τόσον αντιαεροπορικα , όσον και επάκτια , με θύρες (μπούκες) ορατες απο την παραλία της περιοχης ΣΑΡΑΝΤΑ. Στους κατοίκους είναι γνωστα τα παραπάνω έργα με το όνομα ΜΠΟΥΝΚΕΡ . Η επιλογη της θέσης είναι άριστη καθόσον ελέγχει όλο το πέλαγος και καθιστα κύριον της θάλασσας όποιον ελέγχει το ΜΠΟΥΝΚΕΡ. 

Το έτος 2000 μελετήθηκε , σχεδιάσθηκε και κατασκευάσθηκε δασικο μονοπάτι με ξύλινους αναβαθμους που οδηγει απο τις εγκαταστάσεις απομαγγανίωσης του νερου ύδρευσης μέχρι την κορυφη του λόφου. Είναι βατο με μικρο βαθμο δυσκολίας και η διάρκεια της ανάβασης διαρκει 18 λεπτα. 

Στις υπώρειες του εν λόγω λόφου υπάρχει το ρέμμα της Αγ Παρασκευης (ΣΙΤΖΑΚ ΝΤΕΡΕ) , όπου στην διάρκεια της βουλγαρικης κατοχης ο υδροκίνητος αλερόμυλος του Μιχαηλ Θεοδωρίδη (Παπαμιχάλης , ιερεας της Ηρακλείτσας) , έσωσε πολλους κατοίκους της περιοχης απο την πείνα αφ ενος αλλά και παρείχε καταφύγιο σε πολλους διωκόμενους Ελληνες''

παλιός στρατιωτικός χάρτης που αναφέρει το λόφο ως Αγριοτουλίπες.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο λόφος έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον στο οποίο ακόμα δεν έχω ολοκληρώσει την αναζήτηση ιστορικών πληροφοριών ώστε να τις  ανεβάσω στο παρόν άρθρο όμως αναφέρεται ως ''Αγριοτουλιπες'' σε εργασίες αρχαιολόγων .Το άρθρο θα ανανεωθεί και θα συμπληρωθεί με τις συγκεκριμένες πληροφορίες μόλις τις βρω.


 Ακολουθούν φωτογραφίες από την κορυφή του λόφου









Στο youtube υπάρχει και βίντεο φίλου με την ανάβαση για οσους θέλουν πιο αναλυτική πληροφόρηση με το είδος της διαδρομής.
 




Ευχαριστω θεμα τον κ.Μιχαλη Φασουλα για τις πολυ σημαντικές πληροφορίες/φωτογραφίες που μου εδωσε. Χωρις αυτες δεν θα υπηρχε και αρθρο.
Να ευχαριστήσω και τον φίλο Γιάννη Αθανασιάδη για την συμβολή του στην ανάβαση και το φωτογραφικό υλικό.

1 σχόλιο:

  1. Πράγματι , το σημείο είναι υπέροχο, η θέα μαγευτική και η ανάβαση πολύ εύκολη. Αξίζει μια βόλτα. Ο επισκέπτης θα δει μεγάλο μέρος του κόλπου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή