Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Το παλιό Λατομείο του Φάρου στην Νέα Πέραμο και η σχέση του με την Καβάλα


Από ιστορίες παλιότερων αλλά με μόνο γενικές πληροφορίες και όχι με συγκεκριμένες εξιστορήσεις και άλλα στοιχεία που θα με βοηθούσαν στο να γράψω ένα πιο αναλυτικό άρθρο θα αναφερθώ σε ένα λατομείο που υπήρξε πιθανόν το 1950-60 (ίσως να ναι και λάθος οι ημερομηνίες) κοντά στον σημερινό Φάρο του κόλπου Ελευθερών.
Στο λατομείο αυτό που βρισκόταν σχεδόν κάτω από τον Φάρο και λιγο πιο βόρεια προς την Ηρακλειτσα σε βραχώδη παραλία έβγαιναν πέτρες και με βάση και τα υπολείμματα που βρήκαμε ίσως να γινόταν και η επεξεργασία στο ιδιο σημείο.Οι πέτρες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για πλακοστρώσεις στην Καβάλα πιθανόν στην παραλιακή η να επιδιόρθωναν κάποια σημεία των ήδη κατασκευασμένων δρόμων κτλ.
ακόμα και σήμερα στην βραχώδη παραλία μπορούμε να βρούμε επεξεργασμένες πέτρες

ακόμα και σήμερα στην βραχώδη παραλία μπορούμε να βρούμε επεξεργασμένες πέτρες
Από τις γενικές αναφορές και πληροφόρηση που είχαμε μάθαμε ότι με καΐκια έρχονταν στο δύσβατο σημείο και έπαιρναν το υλικό για να το μεταφέρουν στην Καβάλα.Μάλιστα κοντά στην βραχώδη περιοχή υπήρχε και κάποιο οίκημα πιθανόν για να ξεκουράζονται οι εργάτες του οποίου μέρος των τειχισμάτων του υπάρχει ακόμα.



Παρακάτω και μερικές φωτογραφίες από την περιοχή που βρισκόταν το λατομείο.Υπάρχουν πολλά σπασμένα βράχια που δείχνουν την δραστηριότητα που υπήρχε στο παρελθόν.



Εαν κάποιος φίλος έχει φωτογραφικό υλικό σε ότι αφορά το λατομείο οι κάποιες ποιο συγκεκριμένες πληροφορίες/ιστορίες ας μου τις στείλει στο ger_zoym@yahoo.gr η στο facebook : https://www.facebook.com/makis.zou ώστε η να διορθώσουμε η να εμπλουτίσουμε το άρθρο και φυσικά να μάθουμε και την ιστορία της περιοχής μας.

μέρος πλακόστρωτου δρομου στην παραλιακή της Καβάλας.

Ανανεωση αρθρου 02/01/2020

Ύστερα από επιτόπια επίσκεψη του φίλου/συνοδοιπόρου σε τέτοιες έρευνες Γιάννη Αθανασιάδη προς τις βραχώδεις περιοχές κοντά στον Φόρο,πιθανόν να βρήκε ακριβός το σημείο που ήταν το Λατομείο όπως φαίνονται και στις παρακάτω φωτογραφίες αλλά και τον Χάρτη.Το σημείο που πιθανολογούμε ότι ήταν το λατομείο είναι ένας κάθετος λαξευμένος βράχος και φαίνεται και από πάνω του το πέτρινο οίκημα το οποίο αναφέρουμε στο άρθρο.




 
με κόκκινο χρώμα η θέση του Φάρου όπου βρέθηκαν υπολείμματα κυβόλιθων με ποτοκαλη χρώμα η θέση του πέτρινου κτιρίου και του λαξευμένου βράχου στην οποία πιστεύουμε ότι εκεί ήταν τελικά το λατομείο



Ευχαριστώ τον φίλο Γιάννη Αθανασιάδη για την νέα έρευνα και το φωτογραφικό υλικό το οποίο μας διαφωτίζει περισσότερο σχετικά με την ύπαρξη του παλιού λατομείου κυβολιθων.Δυστυχώς δεν έχουμε την τύχη από κάποια άλλη πηγή να βρούμε περισσότερες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου