Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Το λιμάνι της Ανακτορούπολης

 Το Κάστρο της Νέας Περάμου η όπως είναι αλλιώς γνωστή ως Ανακτορούπολη (https://zoumeperamo.blogspot.com/2016/11/blog-post.html) κατά την Βυζαντινή περίοδο αλλά και προς το τέλος αυτής έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή καθώς ήταν ένα από τα λιμάνια που στο τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας παράμεινε ελεύθερο.

Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσω να κάνω μια αναφορά σε αυτό το λιμάνι για το οποίο πραγματικά οι περισσότεροι κάτοικοι δεν το γνωρίζουμε σαν τοποθεσια άλλα και ως ιστορία. 

Όταν στις παρουσιάσεις των ερευνών από τους αρχαιολόγους για την Ανακτορούπολη που έγιναν στα συνέδρια τοπικής ιστορίας του Δήμου Παγγαίου άκουσα για πρώτη φορά τον όρο λιμάνι όσο αφορά πάντα το Κάστρο αναρωτήθηκα που μπορεί να βρισκόταν αφού σαν ορατή κατασκευή δεν υπήρχε πέρα του Καστρου κάτι.

Τα υπολλείματα του λιμανιού είναι ορατά σήμερα ως στοίβες από πέτρες μικροί και μεγάλου όγκου,άλλες με φυσική διαμόρφωση και άλλες με κατεργασία.

Προ ημερών κατέγραψα σε κάμερα αυτές τις στοίβες σε συνεργασία με τον φίλο Θέμη Νέζα ο οποίος κινήθηκε κατά μήκος και πλάτος του λιμανιού με σκοπό να έχουμε φωτογραφικό υλικό για το άρθρο.


 







Η έξοδος από το Κάστρο προς το λιμάνι ήταν στο βόρειο τείχος.



Με βάση το google earth και την επιτόπια έρευνα έφτιαξα ένα σχέδιο σχετικά με το λιμάνι και την τοποθεσια αυτών των πέτρινων όγκων,μικρών και μεγάλων.Φαίνονται 2 κενά στο σχέδιο τα οποία ίσως προσδιορίζουν την είσοδο των πλοίων.


Όλα τα παραπάνω είναι μια αρχική εκτίμηση.Στο μέλλον εάν βρεθούν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες,το άρθρο θα εμπλουτιστεί. 

 


 


Ευχαριστώ τον Θέμη Νέζα για την πολύτιμη βοήθεια και τον Αλέξη Κορδύλη για τις τρομερές αεροφωτογραφίες του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου