Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Το μονοπάτι της Αρχαίας Οισύμης.Η προσπάθεια συνεχίζεται


Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με την προσπάθεια που γίνεται για να γνωρίσει ο δημότης της Νέας Περάμου αλλά και των γύρω περιοχών την Αρχαία Οισύμη.
Η προσπάθεια η οποία είναι ερασιτεχνική και φτωχή αφορά την ευκολία πρόσβασης των δημοτών μας στον λόφο όπου υπάρχει στην κορυφή του και ο ναός της Θεάς Αθηνάς.
Η κορυφή του λόφου της Αρχαίας Οισύμης όταν ήταν ακόμα καθαρός από την βλάστηση,πολλά χρόνια πριν.

Σκοπός μας ήταν να χρησιμοποιηθεί ένα εύκολο μονοπάτι το οποίο προϋπήρχε αλλά δεν ήταν εύκολος ο προσανατολισμός μέσα σε αυτό όπως επίσης να μην επηρεάσουμε την περιοχή (διότι δεν μας επιτρέπεται σαν απλούς πολίτες).
Έτσι αφού καθαρίσαμε την αρχή του μονοπατιού από κάθε είδους σκουπίδια,πλαστικά μπουκάλια,αλουμίνια,αγροτικά φυτοφάρμακα-σκουπίδια κτλ και όχι μόνο μια φορά αλλά κάθε φορά που περνάμε από εκεί,τοποθετήσαμε μια απλή ξύλινη πινακίδα η οποία ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για την ύπαρξη του μονοπατιού και από που ξεκινάει.

Το μονοπάτι ξεκινάει  μπροστά και απέναντι από το κάμπινγκ που βρίσκεται επάνω στον δρόμο στους πρώτους Αμμόλοφους.Χαρακτηριστικό είναι και το εκκλησάκι - καντήλι που βρίσκεται εκεί.Η απλή πινακίδα που βάλαμε βοηθά για να βρείτε την αρχή του μονοπατιού.
Με πεζοπορία 15 λεπτών περίπου ανεβαίνετε τον λόφο μέχρι την κορυφή του ακολουθώντας τις ταινίες (άσπρες - κόκκινες) που έχουμε τοποθετήσει για τον εύκολη καθοδήγηση του συνδημότη μας.

Κατά την ανάβαση σας θα δείτε πλήθος σπασμένων ''οστράκων'',μέρος των τειχών της αρχαίας πόλης αλλά και κομμάτια τσιμέντου καθώς στον λόφο επί Βουλγάρικης κατοχής είχε χτιστεί τσιμεντένιο Πολυβολείο το οποίο βομβαρδίστηκε από το πολεμικό ναυτικό.
μέρος από τα τείχη της πόλης που θα συναντήσετε στο μονοπάτι

μέρος από τα τείχη της πόλης που θα συναντήσετε στο μονοπάτι
Απομεινάρια από το Βουλγάρικο Πολυβολείο
Επίσης θα δείτε και το πηγάδι,μια κάθετη τρύπα περίπου 8 μέτρων η οποία είναι καλυμμένη με πρόχειρο πλέγμα (πιθανόν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία) στο οποίο προσθέσαμε και εμείς την ανάλογη διακριτή ταινία για λόγους ασφάλειας.


Στην κορυφή θα δείτε ένα μικρό μέρος του ναού της Θεάς Αθηνάς,καθώς το μεγαλύτερο μέρος εξαφανίστηκε από την βλάστηση αλλά και την τρομερή θεά προς τους Αμμόλοφους,τα Κάστρα,την Πέραμο κτλ.
μέρος του ναού της Θεάς Αθηνάς

μέρος του ναού της Θεάς Αθηνάς

η θέα του απέναντι λόφου με την είσοδο της Ανακτορούπολης

μέρος του ναού της Θεάς Αθηνάς

μέρος του ναού της Θεάς Αθηνάς

η θέα της Πέραμου

Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι ένα μικρο δείγμα από αυτά που θα δείτε κατά την ανάβαση σας.

Εμείς πρέπει να σας ενημερώσουμε για τα εξής παρακάτω,εφόσον έχετε σκοπό να ανεβείτε.

- Προτείνουμε να φοράτε παντελόνια,μακρυμάνικα και μποτάκια καθώς έχει σημεία με δύσβατο έδαφος.
- Υπάρχουν φίδια και θέλει πάρα πολύ προσοχή κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.
-Να μην αφήσετε κανένα σκουπίδι.Πάρτε και μια σακούλα και αν δείτε κάποιο σκουπίδι μαζέψτε το βοηθώντας έτσι την προστασία του λόφου.
-Με κανέναν τρόπο δεν επηρεάζουμε την βλάστηση και το φυσικό και τεχνικό περιβάλλον του λόφου.
-Δεν θα προτείναμε να ανεβούν παιδιά η αν έχετε σκοπό να ανεβείτε με παιδιά να είστε προσεκτικοί καθώς όπως αναφέραμε και παραπάνω,έχει φίδια και το έδαφος σε κάποια σημεία είναι δύσβατο.
 -Το ύψος του λόφου είναι περίπου 80 μέτρα.Η πεζοπορία χαλαρά μέχρι την κορυφή είναι στο 15λεπτο.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή όλοι οι συνδημότες μας να επισκεφτούν την περιοχή και τον λόφο της Αρχαίας Οισύμης,να την προσέχουν με κάθε τρόπο,να μάθουν την ιστορία της και φυσικά ελπίζουμε οι αρμόδιοι φορείς να αναδείξουν τον λόφο και την αρχαία πόλη,όπως έγινε και με την Ανακτορούπολη,έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα για την Οισύμη,να είναι ασφαλής για τον επισκέπτη και φυσικά να γίνει άλλος ένας λόγος που ο επισκέπτης θα θέλει να έρθει στην περιοχή μας.
Προς το παρών,ας την γνωρίσουμε εμείς,έστω και με αυτό τον απλό τρόπο.

Υ.Γ.Ευχαριστώ όσους φίλους έχουν βοηθήσει στους καθαρισμούς του λόφου από σκουπίδια,στην απλή αλλά βασική σηματοδότηση του μονοπατιού όπως επίσης διότι όποτε χρειάστηκε,ήταν παρών.
Θα χαρώ πολύ να συνοδεύσω κάποιον φίλο που θα το ζητήσε.
Αν κάποιος φίλος μπορεί να φιλοτεχνήσει κάποια καλύτερη πινακίδα από αυτή που βάλαμε θα ήταν ότι καλύτερο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου