Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Στερέωση-Αποκατάσταση Οχύρωσης Ανακτορούπολης Νέας Περάμου

Του Αναστάσιου Ουλκέρογλου

Τον Μάιο του 2011, με προϋπολογισμό 1.800.000 €, ξεκίνησε το έργο ΕΣΠΑ 2007-2013 «Στερέωση-Αποκατάσταση Οχύρωσης Ανακτορούπολης» στη Νέα Πέραμο Καβάλας, με φορέα υλοποίησης τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας με προϊσταμένη τη Σταυρούλα Δαδάκη και επιβλέποντες τον αρχαιολόγο Αναστάσιο Ουλκέρογλου και τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Τσάτσο. Τους πρώτους μήνες πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες αποψιλώσεις, καθαρισμοί και αποχωματώσεις, σε έναν εγκαταλελειμμένο και, πραγματικά, απροσπέλαστο από τη βλάστηση αρχαιολογικό χώρο, με στόχο τη δημιουργία πρόσβασης σε όλη την περίμετρο του τείχους, εσωτερικά και εξωτερικά. Διαμορφώθηκαν, όσο το δυνατόν, ασφαλείς διαδρομές για την κίνηση των μηχανημάτων, των εργαλειομηχανών και του προσωπικού, συγκεντρώθηκε διάσπαρτο οικοδομικό υλικό, ώστε να χρησιμοποιηθεί στην αποκατάσταση του τείχους, εμφανίστηκαν επιφανειακά κτήρια, οργανώθηκαν οι εγκαταστάσεις του εργοταξίου, με την προμήθεια οικίσκου, την κατασκευή αποθήκης υλικών, περιφράξεων και την εγκατάσταση νέων δικτύων ηλεκτροδότησης, φωτισμού και υδροδότησης. 

Μετά από επίπονες γραφειοκρατικές διαδικασίες, διαγωνισμούς επί διαγωνισμών για την προμήθεια εξοπλισμού, εργαλείων, σκαλωσιών, παροχής υπηρεσιών και για επιπλέον εργατικό προσωπικό, τον Σεπτέμβριο του 2012 τοποθετήθηκαν σκαλωσιές στο δυτικό σκέλος του περιβόλου και ξεκίνησαν οι εργασίες στο φυσικό αντικείμενο που αφορά την αναστύλωση της περιμετρικής οχύρωσης του κάστρου. Σήμερα, στο πρόγραμμα απασχολούνται 10 εργάτες υψηλής εξειδίκευσης, 2 αρχαιολόγοι, 1 αρχιτέκτονας και 1 διοικητικός υπάλληλος. Πέρυσι το προσωπικό έφτανε τα 25 άτομα. Σε αυτούς πρέπει να συνυπολογιστούν και όλοι οι προμηθευτές και οι ανάδοχοι εργασιών που συμβάλλουν στο έργο μετά από απευθείας αναθέσεις ή πρόχειρους διαγωνισμούς. 

Μέχρι σήμερα, παρόλες τις καθυστερήσεις, έχει ολοκληρωθεί το 1/3 του φυσικού αντικειμένου. Οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί στο δυτικό σκέλος της οχύρωσης και συνεχίζονται στο βόρειο σκέλος του περιβόλου. Συνολικά, τα κυβικά της τειχοποιίας που πρέπει να αποκατασταθούν υπολογίζονται σε 1100. Ο χρονικός ορίζοντας του έργου είναι το τέλος του 2015.
Οι στόχοι του έργου της αποκατάστασης, με βάση τις διεθνείς αρχές της αποκατάστασης είναι:
1ον. Η εξασφάλιση της φυσικής διατήρησης του μνημείου με τις απαραίτητες ενισχύσεις και άλλες δομικές επεμβάσεις. 

2ον. Η μερική αποκατάσταση της μορφής του μνημείου με σκοπό τη δομική ενίσχυση των υφιστάμενων μερών και τη λειτουργικότητά του όσον αφορά στην περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα και μελέτη του, καθώς και την ασφαλή περιήγηση των επισκεπτών. Όρος που τηρείται αυστηρά είναι ο περιορισμός της επέμβασης στα πλαίσια της επιστημονικώς τεκμηριωμένης μορφής και ιστορικής σημασίας του μνημείου. 

3ον. Η δημιουργία συνθηκών επισκέψεως του μνημείου με ασφαλείς διαδρομές και σαφή κατανόηση του κάστρου. 

4ον. Η ανάδειξη ενός σημαντικού ιστορικού μνημείου που είναι άγνωστο, ακόμα και σε κατοίκους της περιοχής και η απόδοσή του στο κοινό.
Η εύκολα προσβάσιμη θέση του κάστρου, η έκταση, η μνημειακότητα, η καλή κατάσταση διατήρησης και οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, μας δίνουν τα ερείσματα ώστε να αποδώσουμε στο κοινό μία πλήρη πόλη-κάστρο της βυζαντινής εποχής. Φιλοδοξούμε ότι σε συνδυασμό με τη μακραίωνη ιστορία και την εξαιρετική φυσική ομορφιά της περιοχής, το κάστρο της Ανακτορούπολης θα βρει σύντομα νέους κατοίκους, τους επισκέπτες του. 

Αναστάσιος Ουλκέρογλου,
Αρχαιολόγος,
Υποψήφιος διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αυτό το κείμενο μαζί με τις φωτογραφίες τα ανάρτησε ο φίλος Τάσος στο γκρουπ της Νέας Περάμου στο Facebook.Τον ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες που γίνονται εκεί και για τις πληροφορίες που μας παρείχε καθώς είναι το μόνο έργο αυτή την στιγμή που πραγματικά δίνει νέα πνοή στην περιοχή μας.
Η νέα διοίκηση του Δήμου Παγγαίου θα πρέπει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια που γίνεται στην Ανακτορούπολη.Ήδη προσωπικά εγώ είχα μια πρώτη επαφή και ελπίζω με την ανάληψη των νέων καθηκόντων να έχουμε άμεση και εποικοδομητική συνεργασία.

                                          Το δυτικό σκέλος της οχύρωσης. Άποψη από ΝΔ




                                           Το δυτικό σκέλος της οχύρωσης. Άποψη από ΒΔ

                                                  Γενική άποψη του κάστρου από βόρεια

            Άποψη των εργασιών στερέωσης και αποκατάστασης στο βόρειο σκέλος του περιβόλου. 
            Άποψη από δυτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου