Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Ενα Οχυρο του 1914 στην γειτονια μας.

                                               

                                           

 

Κάθε φορά,πριν επισκεφθώ ένα σημείο για έρευνα,το ψάχνω μέσα από το google earth.Έτσι έγινε και με το ΟΧΥΡΟ --Κ--. Οταν το πρωτοείδα στο google earth με κίνησε το ενδιαφέρον για έρευνα.Το οχυρό βρίσκεται στο Σύμβολο όρος,μεταξύ Ηρακλείτσας και Παληού.

Την πρώτη φορά που το επισκέφθηκα έκανα ένα μεγάλο λάθος κατά την διαδρομή μου προς αυτό καθως στόχος μας ήταν να ανεβούμε με τα πόδια από την Ηρακλειτσα στο Σύμβολο μέσα από μονοπάτια που τελικά δεν τα βρήκαμε ποτέ και έτσι κάναμε 4 ώρες να ανεβούμε μέχρι το οχυρό.

Κατά την ανεβασιά εντύπωση μου έκαναν τα παλιά ελαιόδεντρα που έφεραν πέτρινες αναβαθμίδες.Με βάση αυτή την εικόνα συμπέρανα ότι όσοι είχαν σκοπό να είναι μέσα σε αυτό το οχυρό ίσως έμεναν καιρό.Βέβαια στην αρχή δεν το θεωρούσα οχυρό αλλά ''κάστρο''.Το θεώρησα Κάστρο καθως ήταν όλο χτισμένο με δουλεμένη πέτρα και δεν υπήρχε ίχνος μπετού.Όμως δεν υπήρχε και ίχνος κεραμικής που να άφηνε ενδείξεις ότι ήταν κάτι σε αρχαίο,βυζαντινό η οθωμανικό.

Αφού κατεβήκαμε ξεκίνησα τις διαδικτυακές έρευνες για να βγάλω μια άκρη σχετικά με αυτή την δομή των περίπου 3000m2 .Ακολούθησαν και άλλες επισκέψεις,αυτή την φορά με οχήματα και πιο ενδελεχείς έρευνες τόσο επιτόπιες όσο και μέσω διαδικτύου και ερευνητών.

Το ΟΧΥΡΟ Κ είναι ένα από τα 10 που κατασκευάστηκαν το 1914 από τον Ελληνικό Στρατό στον Νομό Καβάλας.Ο επισκέπτης θα δει πλέον ένα σωρό από πέτρες και ένα διαταραγμένο περιβάλλον.Αυτό με δίνει την εντύπωση ότι δέχθηκε ισχυρά πλήγματα κατά την διάρκεια των πολέμων του Α και Β Παγκόσμιου.Υπάρχουν όμως και δείγματα αρχιτεκτονικής με την δουλεμένη πέτρα όπως και οι υπόγειοι χώροι,σκαλοπάτια,πέτρινοι τοίχοι.Επίσης λόγο της τοποθεσίας που επιλέχθηκε να γίνει,η θέα είναι απίστευτη.

Το οχυρό φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί και από τον Βουλγάρικο Στράτο κατα τον Α Παγκόσμιο καθως στους χάρτες του το αναφέρει ως Οχυρό 12.Πάντως εντός του χώρου του Οχυρού βρήκα επιγραφές με διάφορες ημερομηνίες όπως 1922,1941,1961 όπως και διάφορα Ελληνικά ονόματα.Επίσης βρέθηκαν υπολείμματα από βλήμα 120mm και ο πυροκροτητής αντίστοιχου βλήματος.

Σε κάθε επίσκεψη μου πάντως,τα ίχνη χρυσοθηρίας είναι ορατά.

Ευχαριστώ όσους φίλους έχουν βοηθήσει στην έρευνα και ιδιαίτερα την Δήμητρα Πατρωνίδου (Δρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΠΑ.ΜΑ.Κ

Ακολουθει φωτογραφικο υλικο.































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου