Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΗΧΟΒΟΛΗΣ-ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ


Πώς λειτουργούν τα αντιχαλαζικα κανόνια ηχοβολης

Το Hail Cannon (αντιχαλαζικο κανονι) είναι μια γεννήτρια κρουστικών κυμάτων που χρησιμοποιείται για να διαταράξει το σχηματισμό χαλαζιου στην αναπτυσσόμενη φάση του. Ένα εκρηκτικό φορτίο αερίου ακετυλενίου & αέρα πυροδοτείται στον κάτω θάλαμο του μηχανήματος. Καθώς η προκύπτουσα ενέργεια διέρχεται από το λαιμό =τον κώνο, εξελίσσεται σε μια δύναμη που γίνεται ένα κύμα. Αυτό το κρουστικό κύμα, ακούγεται καθαρά ως ένας μεγάλος ήχος σφυρίγματος, στη συνέχεια ταξιδεύει με την ταχύτητα του ήχου μέσα και μέσω των παραπάνω φθανει στον σχηματισμών των νεφων, διαταράσσοντας τη φάση ανάπτυξης των χαλάζιου..
Η συσκευή πυροδοτείται επανειλημμένα κάθε 4 δευτερολεπτα (βαση λειτουργιας της Νεοζηλανδεζικης εταιριας κατασκευης κανονιων-εως 10 δευτερόλεπτα στον καμπο Ελευθερων Καβαλας) κατά την περίοδο που πλησιάζει η καταιγίδα και μέχρι να περάσει από την περιοχή. Αυτό που αλλιώς θα έπεφτε ως χαλάζι πέφτει  θα πέσει σαν βροχή ή σε μικροτερους χαλαζόκοκκους .Είναι κρίσιμο το μηχάνημα να λειτουργεί κατά την προσέγγιση της καταιγίδας προκειμένου να επηρεάσει την αναπτυσσόμενη μορφη του χαλάζιου. ---->>>Αυτά τα μηχανήματα δεν μπορούν να αλλάξουν τη μορφή ενός ήδη ανεπτυγμένου και επομένως στερεοποιημένου χαλαζιού.(το παραπάνω το αναφέρει η Nεοζηλανδεζικη εταιρία κατασκευής Hail Cannon Manufacturer) <<<---.
Ενώ η ιστορία των αντιχαλαζικων κανονιων χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, το σύγχρονο κανόνι χαλάζιου αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία 30 χρόνια με την περισσότερη ανάπτυξη στα τελευταία 10 από αυτά.

Η προστατευόμενη περιοχή για ένα μεμονωμένο μηχάνημα είναι περίπου 500 μέτρα ακτίνα με χαμηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας καθώς αυξάνεται η απόσταση από τη συσκευή.

Διατίθενται ελεγχόμενα ραντάρ και συστήματα για την αντικατάσταση του ανθρώπινου παράγοντα που απαιτείται για την εκκίνηση και τη διακοπή της μονάδας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιοχές που υπόκεινται σε καταιγίδες χαλάζιου τη νύχτα.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΩΝ
Παλιο αντιχαλαζικο κανονι σε καστρο στην Σλοβακια

Η πρωτη κατασκευη αντιχαλαζικου κανονιου εγινε το 1880 περιπου απο Ιταλο καθηγητη γεωλογιας ο οποιος διοχετευε σωματιδια καπνου στο κανονι για να αποτρεψει την δημιουργια χαλαζιου.
Το 1895 και το 1896, ένας αυστριακός αμπελουργός με το όνομα Μ. Άλμπερτ Στίγκερ πραγματοποίησε πειράματα στην αυλή,ο οποιος γεμιζε την χοανη με κονιαμα για το εκτοξευση προς τα επανω.Η συσκευή έμοιαζε πολύ με ένα πολύ μεγάλο, όρθιο μεγάφωνο, κατασκευασμένο από λαμαρίνα τοποθετημένο σε ένα ξύλινο μπλοκ.
Κατά την εκτόξευση, το κανονι έστελνε έναν δακτύλιο καπνού σφυρίζοντας περίπου 300 μέτρα (984 πόδια) στον αέρα - η ιδέα είναι ότι η εκφόρτιση να διαταράσσει τις ατμοσφαιρικές κινήσεις, σχηματίζοντας εναν στροβιλο προς τα πάνω που άλλαξε το σχηματισμό χαλάζι πλησιάζοντας σύννεφα.

Την πρώτη χρονιά ο Στίγκερ δοκίμασε το κανόνι, ενώ η γύρω περιοχή δεν γνώρισε χαλάζι, προκαλώντας την ταχεία κατασκευή 30 ακόμη μηχανημάτων. Το επόμενο έτος, το 1897: και πάλι δεν χαλάζι. Το ενδιαφέρον αυξήθηκε, και τα κονιάματα πολλαπλασιάστηκαν. Μεταξύ 1899 και 1900, ο αριθμός των πυροβόλων εκτοξεύτηκε. Για παράδειγμα, στην ιταλική επαρχία της Βενετίας, ο αριθμός των πυροβόλων αυξήθηκε από 466 σε 1.630.

Το 1899, στο Casale της Ιταλίας φιλοξενήθηκε το πρώτο συνέδριο καταστολής χαλαζιού, ακολουθούμενο από τρία ακόμη, τα οποία παρουσίαζαν τα 60 διαφορετικά μοντέλα αλλά και τις πρώτες επικρίσεις ως προς την λειτουργία τους. Ακόμα και όταν εξαπλώθηκε ο ενθουσιασμός και τα κανόνια εμφανίστηκαν σε όλη την Αυστρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ουγγαρία, μερικοί αξιωματούχοι άρχισαν να σημειώνουν ασυνεπή και μη ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τα αντιχαλαζικα κανονια κατεγραψαν και αποτυχίες με περιπτώσεις ακατάλληλης πυροδότησης, καθυστερήσεων πυροβολισμού και κακής θέσης.

Μέχρι τη στιγμή που τέθηκε το τέταρτο διεθνές συνέδριο καταστολής χαλάζι το 1902, αξιωματούχοι είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματικότητα των πυροβόλων δεν είχε αποδειχθεί ούτε αποδειχθεί. Το 1903, η ιταλική κυβέρνηση κατέλαβε πρωτοβουλία, οργανώνοντας ένα διετές πείραμα με 222 κανόνια.

Το αποτέλεσμα? Και οι δύο περιοχές δοκιμής παρουσίασαν καταστροφικό χαλάζι, τα κανόνια δηλώθηκαν δημόσια ως αποτυχία και μέσα σε λίγα χρόνια, είχαν εγκαταλειφθεί ως επί το πλείστον.
παρουσίαση κανονιών στο κοινό 1896-1905



Η λειτουργια των Αντιχαλαζικων κανονιων στην ΕΛΛΑΔΑ:




Αντιχαλαζικό Σύστημα του ΕΛΓΑ
Το έργο αφορά την εγκατάσταση 80 Αντιχαλαζικών Σταθμών (ΑΣ) σε πέντε νομούς (Ηλείας, Καβάλας, Λάρισας, Μεσσηνίας, Πιερίας) και την από απόσταση πυροδότηση ειδικών ηχοβολιστικών κανονιών -τα οποία αποτελούν και το βασικό τμήμα ενός ΑΣ- που βάλλουν κατά των χαλαζοφόρων νεφών και διαλύουν τα επικίνδυνα για τις αγροτικές καλλιέργειες συσσωματώματα, μετατρέποντάς τα σε ευεργετική βροχή. Κάθε επίγειος ΑΣ απαρτίζεται από ειδικά ηχοβολιστικά κανόνια, που εκτοξεύουν ηχοβολίδες (πεπιεσμένο αέρα) εναντίον του χαλαζιού, ύστερα από την πυροδότηση ενός πολύ εύφλεκτου αερίου (ακετυλενίου) στο εσωτερικό του κανονιού και την ταυτόχρονη πρόκληση πίεσης, που εκτονώνεται στον αέρα σε ύψος αρκετών χιλιάδων μέτρων, σε βάρος του επικίνδυνου κλιματικού φαινομένου. Η ενεργοποίηση των κανονιών, η εποπτεία όλων των λειτουργιών του συστήματος και η επικοινωνία μεταξύ κέντρου ελέγχου και αντιχαλαζικών σταθμών, διεξάγεται ασύρματα και σε πραγματικό χρόνο, με τη χρήση τηλεματικής υποδομής (modem, πομποδέκτη, κεραίας), λογισμικού τύπου Scada (System for Control and Data Acquisition) και υπολογιστών για βιομηχανική χρήση τύπου PLC (Programmable Logical Controller). Τη λειτουργία του συστήματος συντονίζει ένα κέντρο ελέγχου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα ηχοβολιστικά κανόνια τροφοδοτούνται ενεργειακά από παρακείμενες φωτοβολταϊκές κυψέλες διατηρώντας έτσι λειτουργική αυτονομία. Τη λειτουργία των ΑΣ συμπληρώνουν ειδικοί αισθητήρες, που καταγράφουν και ρυθμίζουν αυτόματα τις παραμέτρους λειτουργίας του κάθε κανονιού.


Παρακαλω η αναδημοσιευση του αρθρου να αναφερει την αρχικη πηγη δλδ το παρων blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου