Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Τα παλια ελαιοδεντρα της Αποβαθρας και η ιστορια τους





Tα ελαιόδεντρα στο βουνό πάνω από την αποβάθρα της Νέας Περάμου (κόλπος Ελευθερών).
Στον δύσβατο λόφο πάνω από το παλιό λιμάνι - αποβάθρα της Περάμου έως και τον φάρο υπαρχουν 100δες ελαιόδεντρα με τις αντίστοιχες αναβαθμίδες οι οποίες εμπόδιζαν την διάβρωση του εδάφους καθώς η κλίση ειναι μεγάλη και απότομη.Επίσης υπαρχουν ίχνη από πέτρινα κτίσματα.Οι ελιές,τα ίχνη των κτισμάτων και οι αναβαθμίδες έχουν αρκετή ιστορία η οποία σχετίζεται με τον επεκτατισμό των Ρώσων μέσα στην Οθωμανική αυτοκρατορία και την εξοδο προς το Αιγαιο.
η τοποθεσία των ελαιόδεντρων


Αποσπάσματα βρίσκουμε μέσα από το blog του κ.Θεόδωρου Λυμπεράκη: ''Χαρακτηριστική, για το είδος των εγκαταστάσεων των Ρώσων μοναχών στο Μετόχι του Αγίου Ανδρέα, είναι και η υπ’ αρ. πρωτ. 1473/14-11-1884 απόρρητη αναφορά του Έλληνα προξένου στη Θεσσαλονίκη, Λογοθέτη, προς το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία, πλησίον του λιμένα των Ελευθερών, που έχει μεγάλη στρατιωτική σπουδαιότητα, οι Ρώσοι μοναχοί του εκεί υφισταμένου Μετοχίου είχαν ανεγείρει ισχυρές οικοδομές, οι οποίες έμοιαζαν μάλλον με προμαχώνες, παρά με αποθήκες, γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον του ίδιου του σουλτάνου της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος κι έστειλε στην περιοχή μηχανικό των ανακτόρων, για να ελέγξει τ’ ανωτέρω, ενώ σκόπευε να ιδρύσει, .σ’ επίκαιρες θέσεις του λιμένα Ελευθερών, στρατιωτικούς πύργους, για ν’ αντιμετωπίσει τον κίνδυνο από την πολιτική της Ρωσίας στην περιοχή.
Αμέσως, λοιπόν μετά την ίδρυσή του, το Μετόχι του Αγίου Ανδρέα ενισχύθηκε από ισχυρά οικοδομήματα, έκτασης άνω των 20.000 τετρ. πήχεων, όπως άλλη αναφορά (του έτους 1880) του Έλληνα προξένου στη Θεσσαλονίκη ανέφερε, ενώ ένα τέτοιο οικοδόμημα ήταν και ο πύργος του (αρσανάς) στην παραλία της Νέας Ηρακλείτσας, του οποίου ο στρατηγικός σκοπός ήταν προφανής.''
Έτσι λοιπόν πιθανόν αυτός ο Ελαιώνας να είχε άμεση σχέση με το μετόχι του Αγίου Ανδρέα και η ηλικία του να είναι κάτι λιγότερο από 150 έτη.
Περισσότερα σχετικά με το μετόχι του Αγίου Ανδρέα θα βρείτε στο προσωπικό blog του κ.Λυμπεράκη στο αντίστοιχο θέμα http://lymperakis-theodoros.blogspot.com/2015/03/1869.html







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου