Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΙΣΥΜΗ

Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε την Αρχαία Οισύμη στην Ν.Πέραμο Καβάλας.
Σε παλιότερα άρθρα του blog είχα ανεβάσει λεπτομέρειες σχετικά την Αρχαία Οισύμη με βάση ιστορικές πληροφορίες που παρείχε ο κ.Θεόδωρος Λυμπεράκης
(βλέπε εδώ : http://zoumeperamo.blogspot.gr/2015/04/blog-post.html   )

Πέρα όμως από τις ιστορικές αναφορές,προσωπικά εγώ όπως και πολλοί συντοπίτες μου δεν γνώριζα τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί από τις ανασκαφές που έγιναν κατά το παρελθόν πλην ελαχίστων εικόνων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.Έτσι πήγα μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας που βρίσκεται δίπλα από το πάρκινγκ της Νομαρχίας και μαζί με τα εξαιρετικά εκθέματα όλων των γύρω περιοχών που βρίσκονται στο μουσείο όπως της  Αμφίπολης,Νεάπολης,Φιλίππων,Φάγρητα (Ορφανιου),Γαλυψού είδα και αυτά της Οισύμης τα οποία σας τα παρουσιάζω στο παρακάτω άρθρο.


Μαρμάρινη  Επιτύμβια ανθεμωτή στήλη υστεροαρχαικών χρόνων από την αρχαία Οισύμη (530π.χ.-520π.χ.)


Θασιακή κύλικα χωρίς πόδι με διακόσμηση ταινίας με στιγμές απο το νεκροταφείο της αρχαίας Οισύμης 520π.χ.-500π.χ.
Ηγεμών κέραμος στέγης με ανάγλυφη παράσταση κεφαλιού της μυθικής γοργόνας από το ιερό της Ακρόπολης της αρχαίας Οισύμης 550π.χ.-525π.χ.
Κορινθιακοί αρύβαλλοι και κοτύλες απο το νεκροταφείο της αρχαίας Οισύμης 6ος αιωνας π.χ.
Κορινθιακοί αρύβαλλοι και κοτύλες απο το νεκροταφείο της αρχαίας Οισύμης 6ος αιωνας π.χ.

Αττικος Μελανομορφος σκυφος με παρασταση τερθιππου αρματος,απο το νεκροταφειο της αρχαιας Οισύμης 490π.χ.-480π.χ.







3 Κορινθιακά αλάβαστρα με παραστάσεις ζώων απο το νεκροταφείο της αρχαίας Οισύμης 600π.χ.-550π.χ.


2 Κορινθιακοί αρύβαλλοι από το νεκροταφείο της αρχαίας Οισύμης  570-π.χ.-530π.χ.

 Παριανός πιθαμφορέας από το νεκροταφείο της αρχαίας Οισύμης.Χρησιμοποιήθηκε ως τεφροδόχος.Στο λαιμό υπάρχει παράσταση Αρτέμιδος και Απόλλωνα 650π.χ,-600π.χ.
  Παριανός πιθαμφορέας από το νεκροταφείο της αρχαίας Οισύμης.Χρησιμοποιήθηκε ως τεφροδόχος.Στο λαιμό υπάρχει παράσταση της σφιγγας ενω στην κοιλια 2 φτερωτα αλογα και ενας τριποδας 650-π.χ.-600π.χ.

Αττικός ερυθρόμορφος μονοκόμματος αμφορέας από το νεκροταφείο της αρχαίας Οισύμης.Παριστάνονται άνδρας και έφηβος ανα πλευρά. 480π.χ.-470π.χ.

Αττική ερυθρόμορφη πέλικη από το νεκροταφείο της αρχαίας Οισύμης με παραστάσεις ερωτικής συνομιλίας ανδρικών μορφών.Αποδίδεται στον ''ΖΩΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΧΟΙΡΟΥ'' γύρω στο 470π.χ.
Αττική ερυθρόμορφη υδρία απο το νεκροταφείο της Οισύμης.Παριστάνεται ο μύθος της ερωτικής συνάντησης του Ποσειδώνα με την Αμυμώνη γυρω στα 400 π.χ.


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ  
ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ!!!!!!!







1 σχόλιο:

  1. Το 2012 ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος εξέδωσε ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - ΛΕΥΚΩΜΑ με τα ευρύματα της ΟΙΣΥΜΗΣ το οποίο κυκλοφόρησε σε πολλά αντίτυπα και μέσα από τις εικόνες του έκανε γνωστή μια ξεχασμένη ιστορία. Στην ιστοσελίδα του Συλλόγου http://sillogosperamou.blogspot.gr/
    υπάρχει παραπομπή στη δεξιά μπάρα που οδηγεί στο ηλεκτρονικό ξεφύλλισμα του ημερολογίου.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή