Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Ένα νέο άλσος γεννιέται.


Πριν από κάποια χρόνια,δεν θυμάμαι ακριβώς ημερομηνίες, είχαν γίνει προσπάθειες από τον τότε Δήμο Ελευθερών και τον αρμόδιο γεωπόνο του Δήμου για δεντροφυτεύσεις .
Η τακτική του Δήμου ήταν να καλούνται τα σχολειά με τους μαθητές της περιοχής και οι σύλλογοι,αθλητικοί,πολιτιστικοί,μοτολεσχης κ.α. καθώς και εθελοντές οι οποίοι θα βοηθούσαν στις δεντροφυτεύσεις.
Επίσης τις καλές εποχές που δεν υπήρχε η οικονομική  κρίση τα φυτώρια του Δασαρχείου Καβάλας είχαν πληθώρα δέντρων και κάλυπταν την ζήτηση των Δήμων και των φορέων που ήθελαν να κάνουν δεντροφυτεύσεις.
Όταν κατασκευάστηκε ο δρόμος την δεκαετία του 80'με 90'  πάνω από την Ν.Πέραμο άφησε και μια άγονη περιοχή η οποία περιείχε χώμα και βράχους,αποτέλεσμα της κατασκευής του δρόμου.

Ο στόχος του π.Δήμου Ελευθερών και συγκεκριμένα του αρμόδιου γεωπόνου και φυσικά όλων των εθελοντών και συλλόγων που συμμετείχαν στις δεντροφυτεύσεις ήταν να φυτευτεί εκείνη η περιοχή,όπως και έγινε.
Προσωπικά είχα τις αμφιβολίες μου για την συγκεκριμένη τοποθεσία καθώς το χώμα στην ουσία ήταν μπάζα και βράχια που τοποθετήθηκαν εκεί εξαιτίας της κατασκευής του δρόμου και φοβόμουν αν θα μπορούσαν να επιβιώσουν τα μικρά πεύκα σε ένα τόσο σκληρό έδαφος.

Φθάνουμε στο σήμερα και κάνοντας μια βόλτα στην άκρη του βουνού θα διαπιστώσει κανείς οτι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός νέων πεύκων,διαφόρων μεγεθών να αναπτύσσονται σε ένα δύσκολο έδαφος.Το σημαντικό είναι οτι με την συγκεκριμένη δεντροφύτευση κερδίσαμε ακόμα περισσότερο πράσινο με όλα τα οφέλη του και αξιοποιήθηκε μια περιοχή που πριν μερικά χρόνια ήταν νεκρή απο βλάστηση.
                                                             





Πέρα της ανθρώπινης παρέμβασης με την δεντροφύτευση των πεύκων,στην ίδια περιοχή η φύση απέδειξε για ακόμη μια φορά την δύναμη της με αποτέλεσμα να έχουμε δέντρα που φύτρωσαν και αναπτύχθηκαν πάνω σε βράχια δίπλα στον δρόμο.


Το δασάκι της Ν.Περάμου θα πρέπει να θεωρηθεί δάσος των εθελοντών.
Πριν δεκαετίες όταν πρωτοήρθαν οι πρώτοι Περαμιώτες δεν υπήρχαν δέντρα και οι προγονοί μας έκαναν την πρώτη δεντροφύτευση της οποίας το αποτέλεσμα το βιώνουμε σήμερα.Πριν μερικά χρόνια οι νεότεροι Περαμιώτες δεντροφύτευσαν την ίδια περιοχή η οποία αναπτύσσεται και ελπίζω στο μέλλον να την χαρουνε τα παιδιά μας.













.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου